Hoge temperaturen

Hoge temperaturen

Om het glas te kunnen smelten, emailles in het glas te bakken of glas te buigen, zijn hoge temperaturen nodig. Bij Van der Vooren Glasatelier hebben we verschillende ovens om de verschillende bewerkingen van glas te kunnen toepassen. De hoge temperatuur maakt dat het glas de vaste vorm verliest zodat het zacht wordt of dat de glas-emailles zo aan het glas verbonden wordt dat dit niet van het glas zal af gaan.

Elke toepassing vraagt weer een andere temperatuur. Om het glas te kunnen buigen is een hogere temperatuur nodig dan om een gezandstraalde tekst of afbeelding duurzaam te voorzien van kleur-emaille. Naast hetgeen met het glas moet gebeuren is bij fuseglas bijvoorbeeld ook de temperatuur afhankelijk van het soort werk dat in de oven ligt, het aantal lagen glas, de kleuren of een kleur transparant is of niet transparant (opac). De meeste van deze kennis is door de glasbewerkers de afgelopen (30!) jaren opgedaan door te experimenteren en te verfijnen.

Meestal draait een oven 24 uur lang, om het glas dat langzaam de temperatuur van de omgeving aanneemt, de tijd te geven om op te warmen én weer langzaam af te laten koelen.

Nieuwsgierig

Dat laatste maakt wel dat de collega’s soms hun nieuwsgierigheid moeten bedwingen. Na het snijden, slijpen, passen en meten is het soms erg lang om 24uur te wachten op het resultaat. Als de oven dan na 23 uur op een klein kiertje open kan, willen we graag even gluren om te zien hoe iets is “uitgepakt”.

Voor dat spannende moment is het meer dan eens voorgekomen dat een collega in het weekend nog even naar het werk rijdt (soms met een uur reisafstand) om “even” te kijken of iets “gelukt” is of niet.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *